top of page

Свято веселощів і розваг

З давніх-давен наша Україна славиться величними традиційними святами й обрядами. Одним із свят, яке відзначали наші батьки, діди, прадіди було велике зимове свято, особливо важливе для молоді – день Святого Андрія Первозванного. Серед зимових свят цей день – найцікавіший, від нього віє чарівною староукраїнською стихією.

Вечорниці – це веселе і колоритне дійство, жарти і сміх, який охоплює не тільки молодь. На зимові вечорниці до бібліотеки-філіалу №4 завітали третьокласники БНВК ЗОШ №13 з класоводом Тамарою Миколаївною Пономаренко та шкільним бібліотекарем Іриною Миколаївною Співак, щоб ненадовго повернулися в минуле та відчути красу та поезію стародавніх українських звичаїв. Господиня свята – Світлана Линник розповіла про обряди й традиції цього дня, які сягають дохристиянських часів, про Калиту – символ життєдайної енергії сонця, символ перемоги добра над злом, життя над смертю, світла над пітьмою. Але найголовніше, бібліотекарі змогли створити справжню атмосферу свята, щоб передати дітям частинку духовного скарбу українського народу. Присутні з задоволенням брали участь у цікавих конкурсах, іграх, давніх забавах та кусали калиту. Жоден з присутніх на вечорницях не нудьгував.

Наприкінці заходу бібліотекарі, господині вечорниць, пригостили всіх смачною калитою, пряниками з маком та узваром.

Гості свята залишились задоволені, а ми – бібліотекарі сподіваємося, що все своє життя вони будуть згадувати, як святкували «Андріївські вечорниці» у бібліотеці.

bottom of page