top of page

« Звичаї, обряди, традиції зимових свят»: виставка

"Звичаї народу – це ті прикмети, по яких розпізнається народ не тільки в сучасному, а і в його історичному минулому"

Олекса Воропай

Український народ має багату культуру, величезний скарб якої складається з цінностей, надбаних багатьма поколіннями. З прадавніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови щодо способу життя. Вони закладені в українських звичаях, обрядах, фольклорі, адже в них - світовідчуття та світосприймання нашого народу.

Звичаї та традиції - це не відокремлене явище в житті народу, це - втілені в рухи і дію світовідчуття, світосприймання та взаємини між окремими людьми.


Звичаї та традиції народу - це ті прикмети, по яких розпізнається народ не тільки в сучасному, а і в його історичному минулому. Це ті неписані закони, якими керуються в найменших щоденних і найбільших всенаціональних справах. Як і рідна мова, вони об'єднують людей в один народ. Того, хто забуває звичаї та традиції, карають Бог і люди.

Досить багатющий скарб звичаїв та традицій ми отримали в спадок і мусимо зберегти його та, нічого не втративши, передати нашим дітям, щоб не перервався зв'язок поколінь, щоб зберегти генетичну пам'ять нашого народу.

На ній експонується література яка висвітлює національні особливості українських свят, звичаїв та традицій святкування Миколая, Нового року, Різдва, Водохреща та інших свят зимового циклу. Ці видання розраховані на всіх, кого цікавить духовне надбання українського народу.

Запрошуємо до перегляду:

Воропай О. Звичаї українського народу: [Етногр. нарис] \ Післям. І.М.Андрусяка.- К.: Школа, 2006.- 384 с.: іл..

Дорогоцінна енциклопедія українознавства.- Донецьк: ТОВ « ВКФ « БАО», 2009.- 288 с.: іл..

Сосенко К. Різдво-Коляда і Щедрий Вечір: Культурол. Оповідь.- К.: Укр. письменник, 1994.- 286 с.

Українці: Свята. Традиції. Звичаї \ Уклад. І.Коверець.- Донецьк: Альфа-Прес, 2004.- 304 с.

Тож чекаємо на зустріч з вами!

bottom of page