top of page

Книжкова виставка до Дня Соборності та Свободи України

22 січня в Україні відзначають День Соборності і Свободи. Це свято відзначається щороку у день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, що відбулося у 1919 році.


Урочистий Акт злуки Західно-Української Народної Республіки та Української Народної Республіки в єдину соборну Українську державу проголосила директорія УНР 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві. «Віднині зливаються в одне ціле віками розділені частини України - Галичина, Буковина, Закарпаття та Придніпрянська Україна – в одну велику Україну. Збулись мрії, заради яких жили та заради яких вмирали кращі сини України. Віднині є одна незалежна Українська Народна Республіка», - так було написано в Акті злуки. Офіційний державний статус День Соборності України отримав в 1999 році, а в 2011 було встановлено День Соборності і Свободи України.


Щороку 22 січня на вулицях міст і сіл України українці стають в живий ланцюг, що символізує об’єднання країни. Книжкова виставка в бібліотеці України привертає увагу учні та пропонує замислитись над історією нашої країни, сьогоденням та майбутнім українського народу.

bottom of page