top of page

Мов берегиня вроди – хустка здавен у нашій стороні

Українська хустка – традиційна, різна, легка, тепла… А ще, для кожного рідна. Час спливає непомітно, життя розкидає нас по світу, а мамина хустка, як оберіг, як пам`ять роду, супроводжує і не дає забути історію, традиції свого народу.

16 жовтня шестикласники та члени клуби «Зарічани» провели свято збереження традицій «Мов берегиня вроди – хустка здавен у нашій стороні».






Як у кожної людини своя доля, так і у кожної хустки своя незабутня історія. Цікавою була інформація про історію виникнення хустки та про її обрядове і побутове значення, про геометричний та рослинний орнамент хусток та ознайомила з прикладами традиційних головних уборів різних регіонів України, зображених на малюнках. Діти та дорослі на заході продемонстрували традицію сповивання хустиною немовляти.

Аби кожен із присутніх відчув унікальність цього звичного предмета, був проведений майстер-клас, на якому продемонструвалися сучасні види зав’язування хустки.




Особливого колориту заходу надали ігри та забави з хустками дівчаток: «Галя по садочку ходила» та «Веселий таночок з хустками».

Українська хустина – то невід'ємна дівоча і жіноча прикраса, незамінна супутниця життя жінки, оспівана у піснях нашого народу. Учасників заходу зацікавила виставка-інсталяція «На хустки Україна багата».

Ми – українці, а значить маємо знати свою історію, розвивати культуру, поважати традиції та шанувати мамину пісню. На заході звучали пісні про хустку та козацькі пісні у виконанні членів клубу «Зарічани» та самодіяльного хору «Берегиня» міського територіального центру соціального обслуговування.

bottom of page