top of page

«Я вибрала долю собі сама».

19 березня свій ювілейний народження відзначає українська поетеса Ліна Костенко. З нагоди цієї дати у бібліотеці оформлено книжкову виставку «Я вибрала долю собі сама».

Ліна Костенко народилася 19 березня 1930 року на Київщині. Навчалася в педагогічному інституті, з відзнакою закінчила Літературний інститут ім. М. Горького в Москві. Тоді ж, наприкінці п’ятдесятих, вийшли друком її поетичні збірки «Проміння землі», «Вітрила», «Мандрівки серця».

Потім було вимушене 16-річне «мовчання», коли Ліна Костенко працювала без надії на публікацію своїх творів. Тільки у 1977 році з’явилася збірка «Над берегами вічної ріки», згодом вийшов у світ історичний роман «Маруся Чурай», який був відзначений Шевченківською премією.Ці та інші поетичні видання представлені на книжковій виставці.

Костенко належить до митців, талант яких здатний до самооновлення на кожному новому життєвому етапі, під впливом нових обставин, духовного й мистецького досвіду поетеси. Її поезія – це безупинна робота думки в прагненні охопити світ, це болісне прагнення серця вмістити в себе любов і ненависть, цінність і нещадність. Випало на її долю і багато гірких днів і років. Деякий час її ніде не друкували. У поетеси дуже багато віршів на історичні теми, при чому з історії вона брала найтрагічніші сторінки тих чи інших історичних подій. Велике місце в творчості Ліни Костенко займають вірші про мистецтво та його роль в духовному житті людства. Приділяє вона увагу і економічній темі, роздумує про час і вічність, торкається любовної та пейзажної лірики.

bottom of page